VILLA PÄEVAD TARTUS TIIGI SELTSIMAJAS

Pressiteade 28.01.2015

Reedel ja laupäeval täitub Tiigi Seltsimaja naturaalvillaste lõngade ja võluvate villaste esemetega nii vaatamiseks, kui ka ise tegemiseks ja kaasa ostmiseks.
Eesmärgiks on ühelt poolt traditsioonide säilitamine, teisalt rahvakunsti uuenduste tutvustamine.

Kahe päeva jooksul, reedel kell 14-18 ja laupäeval kell 12-16, toimub villaste esemete näitus. Koju kaasa saab osta traditsioonilistele villastele käpikutele-sokkidele lisaks erinevaid rõivaid, peakatteid, ehteid, sisustustekstiili. Pakutav on valminud kunstniku või käsitöömeistri poolt eheda käsitööna.
Materjalideks on lamba, kitse- ja koeravill. Kaasa saab osta ka villast lõnga, villaloori ja käsitöövahendeidki.

Eelmiste aastatega võrreldes on tänavu kasvanud õpitubade arv. Need toimuvad reede pärastlõunal ja võimalik on tutvuda erinevate käsitöötehnikatega. Õpitakse arhailist nõeltehnikat ja tikandit, rahvarõivastega kantavat leekrätiku valmistamist, meisterdatakse villanukke ja pihuloomi. Õpitoad on osavõtumaksuga ning see sisaldab materjale ja töövahendeid, mis jäävad igale osalejale.

Laupäeval toimub rahvuslikel traditsioonidel disainitud rõivaste demonstratsioon. Igal esitletaval rõival on oma lugu, oma etnograafiline taust ja omad inspiratsiooni allikad kaasaegseks teostuseks. Rõivaesitlust kommenteerivad Külluslike Etnokudumite loojad Annika Vaalma ja Liina Laaneoja.
Demonstratsioonile eelnevalt saab saab väärtuslikke teadmisi ka sellest, kuidas naturaalvillasest esemeid hooldada – pesta ja pressida, parandada ja putukatõrjet teha.

XII Villa päevadel osalemine on pääsmevaba tänu Eesti Kultuurkapitali ja Tartu linna toetusele.
Ajakava ja info www.tartu.ee – kultuuriaken.

Tiina Konsen

XII Villa päevade projektijuht