Tartu linna päeva galakontsert 2022

29. juuni 2022
Tartu linn

Tartu linna päeva galakontsert 2022

Hea meel on teada anda, et seekord ei jää Tartu linna päeva galakontsert ära!
Veel parem meel on sellest, et eelmisel aastal vaid Vanemuise kontserdimajja mahtunud inimeste kõrvu rõõmustanud Tiit Kikase romantiline lühiooper „Ööbik ja üliõpilane“ saab saabuval linna päeval lõpuks kõlama kohas, kuhu ta kõlama kirjutatud on – Tartu Raekoja platsil – ning erilise etteaste, mille on nende tarvis valmis kirjutanud see sama Tiit Kikas, teevad galakontserdi raames ka Raekoja enda kellad.

Lisaks lühiooperi ettekandele tuleb galal esitamisele ka muud tuntud ja armastatud ooperimuusikat.
„Ööbik ja üliõpilane“ on haarav ja igatsuslik lugu ööbikust, kes end üliõpilase armastuse nimel ohverdab, aidates oma elu hinnaga õide puhkeda ühelainsal imeilusal punasel roosil.
Kuigi ööbiku ohverdus kulutatakse tänamatutele, on lugu läbi põimitud romantiliste piltidega ning pikitud humoorilis-irooniliste muietega moraali ja tühise ellusuhtumise üle. Poeetiliselt, kerge muige ning tühisusele mõnuga paksult värvi lisades, toob lühiooper meieni ühe armastuse loo.

Läbi aegade on Oscar Wilde`i haarav ning imekaunis jutustus „Ööbik ja roos“ erinevaid loojaid paelunud. Jutustusel põhinev romantiline lühiooper loodi miniooperifestivaliks kujunenud Tartu linna päeva, festivali „Ooperisümbioos“ viiendaks sünnipäevaks. Ülikoolilinn Tartu auks kannab teos nime „Ööbik ja üliõpilane“.

Laval:
✨ Ööbik – sopran Elina Nechayeva;
✨ Professori Tütar – metsosopran Kai Rüütel;
✨ Üliõpilane – tenor Reigo Tamm (RO Estonia);
✨ Roosipuu – bariton Raiko Raalik (RO Estonia).
✨ Linnarahvas/koor – E STuudio kammerkoor, koormeistrid Külli Lokko ja Kärolin Tuisk.
✨ Kaastegev Pärnu Linnaorkester, dirigent Kaspar Mänd.

 

Autorid:
✨ Tiit Kikas (muusika ja arranžeeringud);
✨ Jaagup Kreem (sõnad);
✨ Andrus Rannaääre (koori- ja orkestriseadete arranžeeringud);
✨ Mart Mikk (dramaturgia).

 

Üliõpilane on ülepeakaela armunud ja vajab armastatu köitmiseks punast roosi. Vähemalt, nii ta arvab, on kombeks – see on tõesti ainus kingitus, mis mõjuks ning üldjoontes teab Üliõpilane üksnes neist asjust, mis kirjas raamatutes. Üliõpilase armsam, Professori Tütar, valmistub samal ajal balliks ning ei suhestu oma mõnevõrra eluvõõra austaja heitlustega mingilgi määral.
Väike Ööbik mõistab Üliõpilase kurbuse ja igatsuse saladust ning mõeldes armastuse mõistatuse üle, otsustab teda aidata. Ta sõlmib Roosipuuga kokkuleppe. Nii hakkab kuuvalgel kaunist muusikast, Ööbiku viimasest laulust, ning pisikese linnu südameverest tärkama imepärane punane roos, sest „armastus on parem kui elu ning mis on väärt linnu süda inimsüdamega võrreldes…?“. Õnneks ei näe surnult kõrges rohus lebav väike Ööbik enam Üliõpilase armastatu tänamatut ja kalkuleerivat reaktsiooni.

 

Kohtumiseni Raekoja platsil üle kahe suve!

Vaata Tartu linna päeva ajakava siit: https://2022.tartulinnapaev.ee/ajakava/