Olav Ehala 70+. Emadepäeva kontsert Tartus

8. mai 2022
Kell 17.00 Vanemuise Kontserdimajas

Olav Ehala 70+. Emadepäeva kontsert Tartus

Emadepäeva kontsert Tartus Vanemuise Kontserdimajas 8. mail 2022 kell 17.00

Olav Ehala (s 31. VII 1950) on Eesti armastatuim laululooja, tema „muusika on eatu ja moetu, see meeldib nii kahe- kui 82-aastasele“, nagu on tema loomingu populaarsuse sõnastanud pikaaegne kolleeg Riina Roose. Esimeste kõlanud taktide järel eksimatult äratuntava stiiliga helimeister on meie kaunist emakeelt helivormidesse valanud juba pool sajandit.
Olav Ehala on helilooja, kes on oma päikeselise natuuri osanud „tõlkida“ muusika keelde. („On inimesi, kes on loodud kurvemaks ja mõtlikumaks, ja teised, kes on loodud rõõmsateks, ma ei saa sinna midagi parata.“ „Mäletan, et kui olin teises klassis, kirjutas klassijuhataja mu iseloomustusse „humoorikas“. Ma ei teadnudki, et selline sõna on olemas. Mõtlesin, et õpetaja ei oska kirjutada ja arvasin, et ta tahtis kirjutada hoopis „huumoririkas“. Minu arvates on terve inimese tunnus oskus võtta asju huumoriga ja võime pilada mitte ainult teisi, vaid ka ennast.“)
Kogu Ehala looming on kantud headusest ja hoolivusest, üksteise hoidmisest ja armastusest – elu põhiväärtustest. Kõik me teame „Kodulaulu“: „mis on kodu, kus on kodu, kus on kodukoht?“; „Päikeseratast“: „päikeseratas, päikeseratas, taeva tuline kera“, teraapilist „Valulaulu“: „tule, tuul, ja puhu ära meie lapse valu“, jne – need „Nukitsamehest“ pärit laulud, nagu kümned ja kümned teisedki, kumisevad kuulaja kõrvus tema east olenemata.
/väljavõte Virge Joametsa koostatud kontserdi kavaraamatust/

31. juulil 2020 oma 70. sünnipäeva tähistanud helilooja looming jõuab kolmandal katsel Vanemuise Kontserdimaja lavale Emadepäeval, 8. mail kell 17.00. Osalema on kutsutud 9 Tartu koori, Pärnu Linnaorkester Kaspar Männi juhatusel, Olav Ehala ansambel koosseisus Lembit Saarsalu, Toivo Unt, Toomas Rull ja Olav Ehala, solistid Lauri Liiv, Nele-Liis Vaiksoo, Mikk Kaasik ja Kristin Põder ning meeskvartett UR2KAM koosseisus Markus Leppoja, Märt Loite, Simo Breede ja Tanel Breede. Loomulikult saab nautida maestro enda klaverimängu ja lauluhäält. Kontserdil tulevad ettekandele helilooja juba teada-tuntud laulud, aga ka vähem esitatud teosed, muu hulgas kolm uut meeskooriseadet esiettekandes. Kõlavad ka helilooja vähesed a cappella laulud ja kaks avamängu. Kokku on kavas koos võimalike lisalugudega 28 teost. Esinejaid saadab Pärnu Linnaorkester ja Olav Ehala kvartett.

Kooridest teevad kontserdil kaasa Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor, Tartu Neidudekoor Kurekell, Naiskoor Emajõe Laulikud, Tartu Poistekoor, Tartu Üliõpilassegakoor, Kammerkoor Helü, Miina Härma Gümnaasiumi segakoor, Tartu Noortekoor ja Hobikoor. Kontserdi õnnestumiseks teevad väga suure töö ära kooride dirigendid Markus Leppoja, Sander Tamm, Annelii Traks, Triin Koch, Vilve Maide, Küllike Joosing ja Kadri Leppoja. Eriline roll on Pärnu Linnaorkestril ja selle peadirigendil Kaspar Männil. Kontserdi lavastab Veiko Tubin.

NB! Piletid saadaval nii Piletimaailmas kui ka Piletilevis!