XII TAADERANDI TALISTED

22. november 2017–25. november 2017
Tiigi Seltsimajas

XII TAADERANDI TALISTED

Tiigi seltsimaja on 22. novembrist 25. novembrini taas festivali lainel – toimuvad Tartumaa laste ja noorte talvised pärimuspäevad Taaderandi talisted.

Tänavustel talistetel on lustilugudeks rahvamängud ja rahvatantsud. Alustatakse kolmapäeval, neljapäeval ja reedel kell 17 ning laupäeval kell 11.

Kolmapäeval on mängukaares Moosikrõllid (LA Krõll), Päikesejänkud (LA Maarjamõisa), koolieelikute rühm (LA Ploomike), Tsirgud (LA Poku), Kakukesed ja Sipsikud (LA Triinu ja Taavi) ning Roheliste rühm (LA Vaike Pauline).
Neljapäeval on mängu- ja tantsuhoos Naksitrallid (LA Kivike), Muusikaringi lapsed (LA Klaabu), Usinad sajajalgsed (LA Lotte), Kaisukarud (LA Mõmmik), lauluringi lapsed (LA Naerumaa), Liblikad (LA Rukkilill) ja Taaderandi tähesõel (LA Tähtvere).
Reedel kutsuvad koos mängima ja tantsima Mesilased ja Päikesekiired (LA Helika), Pintselsabad (LA Kannike) ning Liblikad ja Naksitrallid (LA Sass).

Tänavusel, Kultuuriministeeriumi poolt välja kuulutatud laste laste ja noorte kultuuriaastal, osaleb rekordarv mudilasi – 362 last.

Laupäevasel koolinoortepäeval on suurepärane võimalus ka täiskasvanutel laste pilli järgi tantsida, tantsumuusikat teeb noorte rahvamuusikaansambel Tähelinnud.
Mängima kutsuvad ja tantsule paluvad Jauramid, Kapten Trumm, Kaval Käsi, Unipiha ja Valguta algkooli, Kambja põhikooli ja Puhja gümnaasiumi noored.
Külakosti toojaks on Anna Haava nimelise Pala Koolis õppivad pärimushuvilised noored Jõgevamaalt.

Noortepäeval on tegevuses nii mõnedki käsitöökojad, kus meisterdada saab mitut moodi, vanamoodsatest talulaste mänguloomadest tänapäevaste helkuriteni.

Nagu ikka on sissepääs Taaderandi talistetele pääsmevaba.
Aitäh: A.Le Coq, Coop Konsumi ja Maksimarketi kauplused, Rahvakultuuri Keskus ja Tartu linn

Lisainfo:

5305 9698, 736 1562

Laste ja noorte pärimuspäevad Taaderandi talisted on kujunenud oodatud jõulude eelseks pidustuseks, mis toimuvad järjestikku juba kaheteistkümnendat korda. Talistetel lustivad koos linna ja maakonna lasteaedade, koolide ning huviringide lapsed ja noored. Külakosti tuuakse kaugemaltki.

Talistete keskmes on pärimuslikul moel toimiva elamisviisiga tutvumine ja kogetu tutvustamine eakaaslastele, pereliikmetele, sõpradele ja talistete külalistele. Talistetel lauldakse, tantsitakse, mängitakse pilli ja rahvamänge, vestetakse jutte, tehakse käsitööd. Kõige toredam on talistetel see, et kõik, kes piduliseks on tulnud, saavad kaasa laulda, mängida ja meisterdada.

Tartusse elama kolinud teisi keeli kõnelevad ja teistel maadel elanud pidulised on arvanud, et Taaderandi talistest osavõtt on neile hästi põnev olnud. Nende kodumaal ja nende Tartu kodudes on hoopis teistsugused tavad ja kombed. Rõõmsal noortepeol ise kaasa lauldes ja tantsides on palju paremini hakatud mõistma eestlasi, eestlaste mõttemaailma ja väärtusi.