RAHVARÕIVASTE TUULUTAMINE

20. august 2017
Kell 12 kesklinna pargis

RAHVARÕIVASTE TUULUTAMINE

Veerandsada aastat tagasi, vabariigi taasloomise aastatel, hakkasid ka tartlased hoolega uurima, millisest kandist on nende esivanemad omal ajal Tartusse tulnud – kuhu juured ulatuvad. Koos pereloo uurimisega hoogustus folkloorne liikumine ja sooviti kanda päritolu kinnitavaid kihelkondlikke rahvarõivaid. Jaanipäeval ja teistel rahvalikel pidustustel oli korraga auasi kanda päris omi, kas uusi või sugulastelt päranduseks saadud rahvarõivaid. Nobedamate näppudega neiud-naised tegid rahvarõivad endale ja perele ise, teised tellisid need osaliselt või täielikult rahvarõivameistritelt, võimalusel kanti ka  laulukooride ja tantsurühmade esinemisrõivaid.

Ajad muutusid, uus aastatuhat tõi kaasa teisi tegemisi ning mõnedki uued või vanemad väärikamad rõivad on kapinurka seisma jäänud.
Saabuv 20. august pakub Tartus aga hea võimaluse – tulge ja tuulutage neid! Kandke rahvarõivaid sel pühapäeval oma lõbuks ja teistele näitamiseks terve päev! Võtke ka kaasa piknikukorv ja piknikutekk, sest päev tuleb pikk.

Tulge rahvarõivais kodunt välja juba hommikul. Tulge juba varem Emajõe äärde Vabadussõja mälestussamba juurde taasiseseisvumise aastapäevale pühendatud tseremooniale, mis algab kell 11. Edasi lähme kõik koos piknikupaika kesklinna pargis, ajame asjatundjatega juttu rahvarõivastest, vestame lugusid, laulame, mängime ja tantsime ning teeme veidi ka näputööd. Teeme kõike seda, mida rahvarõivaid kandes loomupärane teha oli ja on!

20. augusti rahvarõivaste tuulutamise piknikul Tartus uuritakse koos Eesti Rahva Muuseumi kuraatori Reet Piiriga rahvarõivaid, räägitakse rahvarõivakooli tegemistest, tehakse MTÜ TuleLoo esindajate ettenäitamisel näputööd ning lauldakse-tantsitakse-mängitakse koos folklooriklubi Maatasa noortega.

Lustilisi tegemisi on igale pereliikmele. Kohale tuleb ka päevapiltnik.
Foto: Seelikute tuulutamine fondide osakonnas.
ERM Fk 1768:5, Eesti Rahva Muuseum, http://www.muis.ee/museaalview/783578