TARTU TANTSUKLUBI: EESTI LÕÕTSPILLID

31. mai 2017
Kell 20 Tiigi Seltsimajas

TARTU TANTSUKLUBI: EESTI LÕÕTSPILLID

Tartu tantsuklubi: Eesti lõõtspillid
31. mail 2017 algusega kell 20.00
Tiigi seltsimajas (Tiigi 11, Tartu)

Tartu tantsuklubi hooaja 2016/2017 viimast kokkusaamist tähistatakse teemaõhtuga „Eesti lõõtspillid“. Tantsuklubisse on kokku kutsutud trobikond suhtlemisaldis nobesõrmseid lõõtspillimängijaid Tallinna lõõtsaklubist ja Eesti noored lõõtspillimängijad, kellele meeldib koosmusitseerimine ja tantsuks mängimine. Õhtu jooksul saavad teisedki kohalolevad muusikud tantsijaid rõõmustada oma pillimänguga ja nautida koosmusitseerimist.

Eesti lõõtspillidel musitseerivad järgmised Tallinna lõõtsaklubi lõõtspillimängijad: Ain Lindvest, Enrik Visla, Juhan Uppin, Kristjan Pütsep, Peeter Nahko ja Reet Laos. Tallinna lõõtsaklubi koondab endas Põhja-Eestis elavaid teppo-tüüpi lõõtspille mängivaid rahvamuusikuid. Tallinna lõõtsaklubi ridades on erineva taustaga lõõtspillmängijad, kes soovivad mõnusas seltskonnas uusi lugusid ja mängunippe õppida ning tunnevad rõõmu ühisest musitseerimisest. Seda ühist rõõmu jagatakse hea meelega tantsijategagi. Tallinna lõõtsaklubi tegemistest võib leida rohkem infot: http://www.lootspill.ee/Tallinn/

Suvise XII noorte laulu- ja tantsupeo raames toimuvaks rahvamuusikapeoks on alates aasta algusest teinud ühisproove Eesti noored lõõtspillimängijad, kelle jaoks on esimene avalik esinemine Tartu tantsuklubis, kus noorte esituses kõlavad suviseks rahvamuusikapeoks õpitud lood, mis annavad hea ülevaate lõõtspillimängutraditsioonist Eestis. Lõõtspillide liigijuht Juhan Uppin on kirjutanud rahvamuusikapeo repertuaarivaliku kohta järgmist: „Rahvamuusikapeo repertuaari olen valinud lood viielt silmapaistvalt ja tähtsalt pillimehelt eesti lõõtspillitraditsioonis. Arvan, et nende viie vanema ja keskmise põlvkonna mängija lugude kaudu saab üsna hea pildi, milline on traditsiooniline teppo-tüüpi lõõtspilli mängustiil ehk kus on meie mängu juured. Meile, noortele lõõtspillimängijatele noortepeol, on väga oluline teadvustada, et need viis mängijat ei ole mitte mingid „vanakesed“, vaid alustasid oma pillimeheteed juba lapsepõlves, nagu paljudki meist. Seejuures julgen öelda, et neil kõigil oli oma ajas mingis mõttes uus ja eeskujulik mängustiil.“ Tartu tantsuklubis osalevad rohkem kui pooled Eesti noortest lõõtspillimängijatest, kes esinevad suvisel rahvamuusikapeol Tallinnas. Tartu tantsuklubis on kohal järgmised noored lõõtspillimängijad: Ester Must, Henrik Hinrikus, Johanna Johanson, Juhan Uppin, Kaile Mumm, Kert Krüsban, Kristi Kool, Kristjan Pütsep, Mart Kirotar, Merili Murde, Sirli Aia, Raul Roosiväli, Rauno Koorts, Reet Laos, Toomas Ojasaar, Toomas Oks ja Tõnis Tartes,

Tartu tantsuklubis kõlab õhtu jooksul peamiselt 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi esimese poole külapidude tantsumuusika nii Eestist kui ka laiast ilmast. Paljud tantsud on tuttavad ja tantsijate poolt armastatud või jätkuvalt pelgalt tuttavlikud. Kel on huvi ja soovi, saab kohapeal tantse õppida tähelepanelikult tantsuõpetajaid kuulates ja teisi tantsijaid jäljendades. Õhtu jooksul kõlavad uuemate rahvalaulude seast õpetlikud lorilaulud ja kurblikud armastuslaulud mitmesugustest tunnetest ning muud laulud põnevatest elujuhtumistest.

Kõik rahvamuusikasõbrad on teretulnud Tartu tantsuklubisse lustima – nii tantsima, laulma kui ka musitseerima. Mõistlik on enda heaolu tagamiseks kaasa võtta häid tuttavaid, vahetusjalanõud ja miks mitte ka külakosti ühisele teelauale.

Pilet 2 eurot; osalemine on tasuta pillimängijatele, lastele ja rahvarõivastes külastajatele.

Tartu tantsuklubi jätkub hooajal 2017/2018 septembrist maini kuu viimastel kolmapäevadel kell 20.00–24.00 Tiigi
seltsimajas (Tiigi 11, Tartu).

Tartu tantsuklubi toimumist toetavad SA Tartu Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp.

Lisateave: +372 5560 2102,

***
Üks hetk 28. detsembril 2016. aastal toimunud Tartu tantsuklubi teemaõhtust „Eesti lõõtspillid”.
Foto autor Ruti Kirikmäe.