TARTU TANTSUKLUBI: INGERIMAA KADRILLID JA PAARISTANTSUD

4. mai 2016
Kell 20 Tiigi Seltsimajas

TARTU TANTSUKLUBI: INGERIMAA KADRILLID JA PAARISTANTSUD

Tartu ingerisoomlaste seltsi folkloorirühm Röntyskä õpetab seekord Tartu tantsuklubis huvilistele Ingerimaalt pärit kadrille ja paaristantse.

Tartu tantsuklubi: Ingerimaa kadrillid ja paaristantsud
4. mail 2016 kell 20.00–24.00
Tiigi seltsimajas (Tiigi 11, Tartu)

Tartu ingerisoomlaste seltsi folkloorirühm Röntyskä õpetab seekord Tartu tantsuklubis huvilistele Ingerimaalt pärit kadrille ja paaristantse. Ingerisoome tantsupärimuses on olulisim rühmatantsude osa – kadrillid, röntyskäd ja piirileikkid ehk laulumängud. Ingeri 6-tuurilist Tuutari kadrilli on Tartu tantsuklubis varemgi õpitud. Käes on paras aeg selle meeldetuletamiseks. Suurema tantsuvalikuna võetakse seekord ette Ingerimaa paaristantsud. Paljud paaristantsud olid 20. sajandi alguses laiemalt levinud (nt masurka, vengerka, tuustepp, oira), teame neid tantse ka Eesti tantsuõhtutelt. Tantsuklubis selgub, kas nende tantsude tantsimisviisis on ka väikeseid omapärasid või on kõik puhas äratundmisrõõm. Tegelikult tasub siinkohal ette hoiatada, et need paaristantsud on tõepoolest väga tuttavlikud, kuid tantsijad võiksid olla tantsupõrandal väga valvsad.

Melkutus on üks vanimaid paaristantse Soomest, millel on väga lai levik ja pikk ajalugu. Melkutuse kohta on olemas tantsukirjeldusi ka Põhja-Ingerist, Viiburi kandist ja Peterburi lähedalt Jukki külast. Ilmselt tantsiti melkutust juba 18. sajandi lõpus. Tants varieerub veidi ka ajastu järgi – vanad melkutuse variandid on polskasammuga aga kui polkat hakati tantsima 19. sajandil, läks keerutus tihti selle peale üle. Huvilistel on võimalus õppida kohapeal melkutuse erinevaid variatsioone.

Videosalvestis 24. Eesti ingerisoomlaste laulu- ja tantsupeo kontserdist, mis on tehtud 15. juunil 2014. aastal Paides. https://www.youtube.com/watch?v=-f2T40ODFPc&index=7&list=PLDxa7B8Dc9NG4B-vwpeG0Z1HPrOcLfeAp

Folkloorirühm Röntyskä on varasematel aastatel õpetanud Tartu tantsuklubis ingerisoome tantse, veidi ka lisanud repertuaari soome, karjala ja vepsa tantse. Röntyskä rühm on koos tegutsenud 13 aastat, selle aja sees on rühmaliikmed valmistanud endale ingerisoome rahvariided, õppinud tantse ja laulumänge ning esinenud rahvakultuuri üritustel Eestis, Soomes, Ingerimaal (Leningradi oblastis). Europeade festivalide raames on esinetud ka kaugemates paikades. Rühma tegevuse eesmärk on õppida ingerisoome tantsupärimust ning tutvustada seda oma kogemuste ja võimaluste baasil laiemale huviringile. Tantsupärimusele lisaks on tegeletud ingeri köögikultuuriga ning eluloolise materjali kogumistöödega.

Tartu tantsuklubisse on musitseerima ja tantsima oodatud kõik rahvamuusikasõbrad, kel on tähelepanelikkust ja õppimislusti. Õhtu jooksul saavad teisedki kohalolevad muusikud tantsijaid rõõmustada oma pillimänguga. Mõistlik on enda heaolu tagamiseks kaasa võtta häid tuttavaid, vahetusjalanõud ja miks mitte ka külakosti ühisele teelauale.

Pilet 2 eurot; osalemine on tasuta pillimängijatele, lastele ja rahvarõivastes külastajatele.

Tartu tantsuklubi hooaja 2015/2016 lõpetab Tallinna lõõtsaklubi 18. mail kell 20.00–24.00 Tiigi seltsimajas (Tiigi 11, Tartu) teemaõhtuga Tartu tantsuklubi: Eesti lõõtspillid.

Tartu tantsuklubi toimumist toetavad SA Tartu Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp.

Lisateave: +372 5560 2102,
***
Foto autor on Ants Leppoja, kes tabas hetke 24. Eesti ingerisoomlaste laulu- ja tantsupeo kontserdil, mis toimus 15. juunil 2014. aastal Paides. Esiplaanil on tantsimas folkloorirühm Röntyskä.