TARTU TANTSUKLUBI: FOLKLOORIKLUBI MAATASA

9. märts 2016
Kell 20 Tiigi Seltsimajas

TARTU TANTSUKLUBI: FOLKLOORIKLUBI MAATASA

Eesti rahvamuusikakooli juures tegutsev folklooriklubi Maatasa õpetab Tartu tantsuklubis huvilistele valdavalt Lõuna-Eestist pärit tantse 19. sajandi lõpust ja 20. sajandi algusest. Toona populaarseid kontratantse ja paaristantse saadavad tantsuklubis H. Elleri nim. Tartu muusikakooli, Tartu I muusikakooli ja Eesti rahvamuusikakooli õpilased. Tartu folklooriklubi Maatasa alustas tegevust aastal 2012 ning ühendab endised ja praegused Eesti rahvamuusikakooli õpilased, lisaks hoiab ka väljastpoolt tulijatele uksed lahti. Folklooriklubi Maatasa repertuaaris on rahvalaulud, laulumängud, kontratantsud ning paaristantsud Lõuna-Eestist, mis olid laialt levinud 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses. Laulurepertuaari kuuluvad nii regilaulud kui ka üle-eelmisel sajandivahetusel moes olnud külalaulud ja traagilised armastuslaulud. Lisaks pillimängule peavad kõik folklooriklubis olijad lugu laulmisest ja tantsimisest. Rahvamuusikuid juhendab Halliki Pihlap, tantsud on noortele selgeks õpetanud Ave Anslan ja Anneli Kann.

Maatasaga tutvumiseks:
http://maatasa.webs.com/

Vahepeal tantsitakse nii tuttavaid kui ka ikka veel tuttavlikke 19. sajandi teise poole ja 20. sajandi alguse külapidude tantse mitmelt poolt Eestist ning palju kaugemaltki. Tantsuklubis kõlab vahelduseks taas väntorel ja Ingrid Kalev õpetab mõned tantsud Saksamaalt. Ööbändiks on seekord Karl Laanekase nimetu ansambel koosseisus Kaisa Kuslapuu (torupill, klaver), Karl Laanekask (bandžo) ja Sille Ilves (viiul).

Kõik õppimisest huvitatud rahvamuusikud ja tantsijad on oodatud Tartu tantsuklubisse aktiivselt osalema. Seekord leiavad Tartu tantsuklubis enda jaoks meelepärast tegevust ka need rahvamuusikasõbrad, kes eelistavad pelgalt lustida. Mõistlik on enda heaolu tagamiseks kaasa võtta häid tuttavaid, vahetusjalanõud ja miks mitte ka külakosti ühisele teelauale.

Pilet 2 eurot; osalemine on tasuta pillimängijatele, lastele ja rahvarõivastes külastajatele.

Järgmised Tartu tantsuklubi toimumisajad hooajal 2015/2016 kell 20.00–24.00 Tiigi seltsimajas (Tiigi 11, Tartu):
23. märtsil Tartu tantsuklubi: Kihnu tantsud;
6. aprillil Tartu tantsuklubi: Hiiu kandled;
20. aprillil Tartu tantsuklubi: Eesti lõõtspillid;
4. mail Tartu tantsuklubi: Ingerimaa kadrillid ja paaristantsud;
18. mail Tartu tantsuklubi: Eesti lõõtspillid.

Tartu tantsuklubi toimumist toetavad SA Tartu Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp.

Lisateave: +372 5560 2102,
***
Fotod:
1. Folklooriklubi Maatasa esinemas folkloorifestivali „Baltica” peakontserdil Rezekne maakonnas 18. juulil 2015. aastal. Foto: Reinis Oliņš.
2. Folklooriklubi Maatasa tantsimas Äksi rahva moodi Mulgi polkat folkloorifestivali „Baltica” peakontserdil Rezekne maakonnas 18. juulil 2015. aastal.
Foto: Reinis Oliņš.
3. Folklooriklubi Maatasa folkloorifestivali „Baltica” maapäeval Diklis 16. juulil 2015. aastal. Foto: Külli Kool.

Folklooriklubi Maatasa tantsimas Äksi rahva moodi Mulgi polkat folkloorifestivali „Baltica" peakontserdil Rezekne maakonnas 18. juulil 2015. aastal. Foto: Reinis Oliņš.
Folklooriklubi Maatasa folkloorifestivali „Baltica" maapäeval Diklis 16. juulil 2015. aastal. Foto: Külli Kool.