TARTU TANTSUKLUBI: UDMURDI TANTSUD JA MÄNGUD

24. veebruar 2016
Kell 20 Tiigi Seltsimajas

TARTU TANTSUKLUBI: UDMURDI TANTSUD JA MÄNGUD

Tiigi seltsimajas (Tiigi 11) toimuvas Tartu tantsuklubis on huvilistel võimalus õppida peamiselt Lõuna-Udmurtiast pärit rahvatantse, laulumänge ja mänge. Tantsude õppimine läheb tantsuklubilistel ladusamalt, kui tantsijatel on tähelepanelikkust ja visadust, mis viib sageli sihile. Udmurtide mängud on väga kaasahaaravad ning need peaks tekitama hasartset mängulusti igas vanuses osalejates.

Tartus õppivad ja elavad udmurdid on loonud oma folklooriansambli Jumšan gur ehk Peoviis, mis tegutseb siinmail ansamblina 2006. aastast, kuid juba 1996. aastast alates on Tartus elavad udmurdid käinud üheskoos laulmas ja tantsimas. Udmurdid tutvustavad meelsasti huvilistele oma kodukandi rahvakultuuri ehedal kujul. Ansambli koosseis on tegutsemisaja jooksul pidevalt muutunud, kuna see koosneb peamiselt tudengitest. Samas on ansamblis ka staažikamaid osalejaid, kes on Tartus tegelenud udmurdi rahvakultuuriga ligi 20 aastat. Ansambliga tutvumiseks mõned videoklipid esinemistest:
1) Riias soome-ugri rahvakultuuri festivalil 26. septembril 2015. aastal https://www.youtube.com/watch?v=gGzWZk1AZno
2) Hõimupäevade suurkontserdil Tartu ülikooli aulas 17. oktoobril 2013. aastal https://www.youtube.com/watch?v=jY4UyFvDADs

Seekord on Tartu tantsuklubisse on oodatud rahvamuusikasõbrad, kes peavad lugu õppimisest ja tunnevad rõõmu üheskoos mängimisest. Vahepeal tantsitakse nii tuttavaid kui ka tuttavlikke 19. sajandi teise poole ja 20. sajandi alguse külapidude tantse Eestist ning palju kaugemaltki.

Pilet 2 eurot; osalemine on tasuta pillimängijatele, lastele ja rahvarõivastes külastajatele. Palume enda heaolu tagamiseks kaasa võtta külakosti ühisele teelauale ja tantsimiseks mugavad vahetusjalanõud.

Järgmised Tartu tantsuklubi toimumisajad hooajal 2015/2016 kell 20.00–24.00 Tiigi seltsimajas (Tiigi 11, Tartu):
9. märtsil Tartu tantsuklubi: Folklooriklubi Maatasa;
23. märtsil Tartu tantsuklubi: Kihnu tantsud;
6. aprillil Tartu tantsuklubi: Hiiu kandled;
20. aprillil Tartu tantsuklubi: Eesti lõõtspillid;
4. mail Tartu tantsuklubi: Ingerimaa kadrillid ja paaristantsud;
18. mail Tartu tantsuklubi: Eesti lõõtspillid.

Tartu tantsuklubi toimumist toetavad SA Tartu Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp.

Lisateave: +372 5560 2102,
***
Folklooriansambel Jumšan gur, foto: Arp Karm
Folklooriansambel Jumšan gur Lätis Turaidas 27. septembril 2015. aastal, foto: Nikolai Kuznetsov
Folklooriansambel Jumšan gur Lätis Turaidas 27. septembril 2015