TARTU TANTSUKLUBI: PARMUPILLID

10. veebruar 2016
Kell 20 Tiigi Seltsimajas

TARTU TANTSUKLUBI: PARMUPILLID

Veebruar on taas parmupillikuu siinsete pärimusmuusikahuviliste jaoks. Vahetult pärast 3. Parmupillifestivali toimumist on Tartu tantsuklubiski parmupillimängijad kohalolijaid tantsitamas oma paeluva parmupillimänguga. Tartu Parmupilliaktiiv sai alguse 2013. aasta sügisel, mil tuli kokku punt tartlastest parmupillihuvilisi. Ühiselt alustati pillimängu algoskuste omandamist ning värskelt õpitu arranžeerimist mitmehäälseks helikeeleks. Tänaseks on aktiivist saanud 5-liikmeline muusikahuviliste kooslus, kellest seekord musitseerivad Tartu tantsuklubis: Andres Siiman, Gerth Jaanimäe, Märtin Männama ja Priit Lilleleht. Tartu Parmupilliaktiivi repertuaari kuuluvad nii Eesti pärimusmuusikavaramusse kuuluvad pärlid kui ka töötlused teiste rahvaste muusikast. Samuti on kätt proovitud klassikalise ja improvisatsioonilise muusikaga. Kuna parmupillimuusika on rütmikas, siis on väga paslik selle järgi tantsida ning on teada, et seda on juhtunud nii sel, eelmisel kui sellelgi eelnenud aastasajal. Tartu Parmupilliaktiiv on alati valmis väljakutseks pakkuda tantsuhuvilistele head saatemuusikat. Videomeenutus Tartu Parmupilliaktiivi esinemisest 1. Parmupillifestivalil, mis toimus 1. veebruaril 2014. aastal Tallinnas Kloostri aidas: https://www.youtube.com/watch?v=fZYIgXBE2qs

Parmupillihuvilistele on toimumas veel mitmeid põnevaid kokkusaamisi parmupillikuul:
1) 3. Parmupillifestival, 6.02.2016
http://www.folk.ee/ait/sundmused/event/457-iii-parmupillifestival
2) Praktiline parmupillikursus nii algajatele kui edasijõudnutele, 26.–27.02.2016
http://www.folk.ee/opistu/kursused-ja-ringid/eelolevad-kursused/parmupillikursus-2016
3) Viljandi tantsumaja koos parmupillimängijatega, 26.02.2016
http://www.folk.ee/ait/sundmused/event/12-suendmused/504-tantsumaja-veebr-2016?filter_month=02&filter_year=2016

Muusikalise vahepalana toimub seekord koosmusitseerimine ning Tartu tantsuklubis kõlavad vahepeal eesti lõõtspillid, viiulid ja rütmipillid. Ainult suur rõõm on sellest, et hulk tragisid Karksi-Nuia muusikakooli ja Heino Elleri nim. Tartu muusikakooli õpilasi on otsustanud taas Tartu tantsuklubisse tulla. Tantsuklubilisi tantsitavad: Andres Eelmaa (eesti lõõtspill), Elina Kasesalu (viiul), Kert Krüsban (eesti lõõtspill), Rasmus Kadaja (eesti lõõtspill), Rauno Koorts (eesti lõõtspill), Regina Mänd (viiul) ja Villem Rent (cajon, tamburiin).

Kõik rahvamuusikasõbrad on teretulnud Tartu tantsuklubisse lustima – nii tantsima, laulma kui ka musitseerima. Tartu tantsuklubis kõlab õhtu jooksul 19. sajandi teise poole ja 20. sajandi alguse külapidude tantsumuusika nii Eestist kui ka laiast ilmast. Õhtu jooksul tantsitakse palju rahvatantse Eestist ja võõrsilt.

Pilet 2 eurot; osalemine on tasuta pillimängijatele, lastele ja rahvarõivastes külastajatele. Palume enda heaolu tagamiseks kaasa võtta külakosti ühisele teelauale ja tantsimiseks mugavad vahetusjalanõud.

Järgmised Tartu tantsuklubi toimumisajad hooajal 2015/2016 kell 20.00–24.00 Tiigi seltsimajas (Tiigi 11, Tartu):
24. veebruaril Tartu tantsuklubi: Udmurdi tantsud ja mängud;
9. märtsil Tartu tantsuklubi: Folklooriklubi Maatasa;
23. märtsil Tartu tantsuklubi: Kihnu tantsud;
6. aprillil Tartu tantsuklubi: Hiiu kandled;
20. aprillil Tartu tantsuklubi: Eesti lõõtspillid;
4. mail Tartu tantsuklubi: Ingerimaa kadrillid ja paaristantsud;
18. mail Tartu tantsuklubi: Eesti lõõtspillid.

Tartu tantsuklubi toimumist toetavad SA Tartu Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp.

Lisateave: +372 5560 2102,

***
Pildid: 
1. Parmupill ja tantsupaar, autor: Cätlin Mägi
2. Tartu Parmupilliaktiiv (vasakult Gerth Jaanimäe, Andres Siiman, Märtin Männama) Karlova päevadel 17. mail 2014. aastal, foto: Marge Teder