TARTU LINNA PÄEV

29. juuni 2015
Raeplatsil, Rüütli tänaval, Tartu Linnaraamatukogus ja harukogudes, muuseumides

TARTU LINNA PÄEV

Sarnaselt paljudele Euroopa linnadele tähistatakse Tartus linna päeva kultuuri- ja meelelahutusprogrammiga – 29. juuni, rahvakalendris peetri- ehk peeterpaulipäev ja kirikukalendris linna apostlite Peetruse ja Pauluse päev, annab ka sellel aastal võimaluse kontserte kuulata, meelt lahutada ja targemaks saada.

Tartu linna päev algab 29. juunil kell 10 Raekoja platsil, kus linnapea Urmas Klaas pakub toreda kombe kohaselt lokaali Suudlevad Tudengid terrassil hommikukohvi ja kooki ning uurib linnakodanikelt, kuidas käib nende käsi.

Muusika-aasta tähistamiseks lähevad linna päeval esinemislavadena käiku Tartu vanalinna tuiksoone Rüütli tänava trepid ja rõdud.
Laulustuudio Laulupesa lapsed alustavad kell 16.30 esinemist Hugo Treffneri Gümnaasiumi trepil. Kohe pärast tööpäeva lõppu kell 17.00 on tartlased aga lahkesti palutud vanalinna ooperisse – Rüütli 14 rõdul esinevad solistid Maria Listra ja Reigo Tamm.
Abakhani kaupluse peatrepil annab kell 17.30 kontserdi Tartu Üliõpilassegakoor ja kell 18.00 alustab Rüütli 6 trepil esinemist ansambel Vinland.
Muusika jätkub kell 19.30 Raekoja platsil, kus üles astub ansambel Kõrsikud.

29. juuni keskpäeval viiakse Ruunipizzas läbi mälumäng ja võimalik on osaleda mitmetel, ka Tartu-teemalistel, ekskursioonidel. Malekäike saab õppida Jaani kiriku juures, juhendavad Tartu oma maleasjatundjad Pavel Vorobjov ja Karmen Viikmaa.

Tartu linna päeval avatakse mitmeid uksi, mis tavaliselt suletud. Teadjate omainimeste saatel saab ringi vaadata Vanemuise teatri väikeses majas, Pauluse kirikus, kahes Tartu päästekomandos ning Häirekeskuses. Oma valdusi tutvustab Tartu Seikluspark, avatud uksed on Tartu Ratsakoolis.

Tartu Linnaraamatukogus ja harukogudes saab lahendada mahukat ja muhedat Tartu linna päeva ristsõna, muinasjutte ja luuletusi kuulata ning ka linnaraamatukogu lugemiskoerad on sellel päeval tööl.
Traditsiooniliselt antakse üle Tartu medalid, õnnitletakse kuldpulmapaare ja konkursi „Kaunis Eesti kodu” parimaid.

Tartu linna päevana tähistatakse 29. juunit alates 2003. aastast. Sel päeval aastal 67 märtrisurma läinud apostlid Peetrus ja Paulus olid keskaegse Tartu kaitsepühakud, kelle võtit ja mõõka on kujutatud Tartu vapil.

tartu_linna_paev_2015