TARTU TANTSUKLUBI: DUODE ÕHTU III

25. märts 2015
Kell 20 Tiigi Seltsimajas

TARTU TANTSUKLUBI: DUODE ÕHTU III

Tartu tantsuklubis leiab aset käesoleva hooaja viimane duode teemaõhtu. Tiigi seltsimaja (Tiigi 11) laval musitseerivad duo Janne Suits ja Kristi Kool ning duo Kadri Laube & Marju Varblane. Õhtu jooksul mängitakse nii armastatud kui ka vähetuntud tantsulugusid, mis kõlasid juba rohkem kui 100 aastat tagasi külapidudel Eestis ja laias ilmas.

Duo Janne Suits ja Kristi Kool sündis 2014. aasta suvel. Nende rahvamuusikute huviobjektiks on peamiselt eesti lõõtspilli ja viiuli repertuaar ning täpsemalt just tantsumuusika mängimine. Need kaks pilli, nyckelharpa (nuppviiul) ja eesti lõõtspill, kõlavad helipildilt imeliselt kokku.

Tartu tantsuklubi_duode ohtu3_25-03-15.jpg
Fotol on duod Janne Suits & Kristi Kool ning Kadri Laube & Marju Varblane.

Kristi Kool: “Hakkasin lõõtsa mängima umbes 5 ja pool aastat tagasi. Alustasin lõõtsamänguga nii, et tulime perega laulupeolt tagasi, kuid jäin mingil põhjusel üksi koju. Elekter läks ära ja miskit polnud teha. Siis nägingi toanurgas ema lõõtsa ja sellest päevast saati olen seda pilli mänginud. Lõõtspillimäng on meie peres juba traditsioon: minu vanaisa mängis, minu ema mängib ning minu mõlemad onud samuti oskavad seda mängida. Õpin hetkel TÜ Viljandi Kultuuriakadeemias pärimusmuusikat III kursusel.”
Janne Suits: “Olen lõpetanud TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia viiuli ja hiiu kandle erialal. Aastatel 2002–2003 viibisin Rootsis Nyckelharpa Instituudis ning õppisin mängima rootsi rahvuspilli nyckelharpa’t, millel olen viimastel aastatel mänginud eesti traditsioonilist tantsumuusikat.”

Mõned helinäited: https://soundcloud.com/suitsjakool

Kadri Giannakaina Laube ja Marju Varblane moodustavad duo Kadri Laube & Marju Varblane. Nende aktiivsete naisterahvaste käike ja tegemisi ei tea kunagi ette – kord on üks Islandil muusikat õpetamas, siis jõuab ta koju, et teisega prooviruumis kokku saada, aga teine on juba ootamatult laia ilma peale ära kadunud. Sellistes olukordades tuleb Kadrile meelde, et see kooslus proovidega ei tegele. Õnneks meeldib mõlemale reisida, ka muusikas. Nii kohtuvad Padespaaniga Waka Waka ja reilenderi vahele satub törts regilaulu. Aga neid asju ette ei tea… Kahe peale taltsutatakse lõõtspille, viiuleid, kandleid, hiiu kannelt ning kitse, kellest sai üle-eelmisel aastal pilkupüüdev torupill.
Kord juhtus nii, et Inglismaale esinema sõites said Kadri ja Marju võtta kaasa ainult oma pillid – seega tuli tänada lennufirmat. Siinkohal meeleolukas videoklipp tänuüritusest lennukis: https://www.youtube.com/watch?v=KymRcptw7Yo

Selle duo tegemistel saab silma peal hoida ja leida rohkem lisainfot aadressilt:
https://www.facebook.com/kadrimarju
Videoloend Kadri ja Marju koosmusitseerimistest: https://www.youtube.com/playlist?list=PLZqvvtJpzwzBTpLcfSSpDAztYZ0yJ00B1

Kõik rahvamuusikud ja tantsijad, kel on mahti ja lusti, on oodatud Tartu tantsuklubisse aktiivselt osalema. Mõistlik on enda heaolu tagamiseks kaasa võtta häid tuttavaid, vahetusjalanõud ja miks mitte ka külakosti ühisele teelauale.

Tartu tantsuklubi_duode ohtu1_3_25-02-15.jpg
Fotomontaaž: Valev Laube Design

Pilet 2 eurot; osalemine on tasuta pillimängijatele, lastele ja rahvarõivastes külastajatele.

Tartu tantsuklubis (Tiigi Seltsimaja, Tiigi 11) hooaja 2014/2015 lõpuni:
8. aprillil kell 20.00 Tartu tantsuklubi: Kreeka tantsud;
22. aprillil kell 20.00 Tartu tantsuklubi: Mandoliinid;
6. mail kell 20.00 Tartu tantsuklubi: Akordionid;
20. mail kell 20.00 Tartu tantsuklubi: Sõpradega suveootuses.

Tartu tantsuklubi toimumist toetavad Tartu Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp.

Lisateave: tel +372 5560 2102, e-post