TARTU TANTSUKLUBI: DUODE ÕHTU

25. veebruar 2015
Kell 20 Tiigi Seltsimajas

TARTU TANTSUKLUBI: DUODE ÕHTU

Tartu tantsuklubis on seekord duode teemaõhtu. Tantsijate suureks rõõmuks musitseerivad Tiigi seltsimaja (Tiigi 11) laval Ülemakstud Rentslihärrad ning duo Meel Valk ja Toomas Valk. Õhtu jooksul lauldakse palju tuttavaid lorilaule, tantsulaule ja mängitakse armastatud tantsulugusid, mis kõlasid külapidudel Eestis juba rohkem kui 100 aastat tagasi ja need samad lood on külapidudel kasutusel tänapäevalgi.

Tuntud ja tunnustatud karmoškamängijad Meel Valk ja Toomas Valk tulevad Tartusse Nedsaja külast. Nende repertuaaris on 19. sajandi teise poole ja 20. sajandi alguse külapidude tantsumuusika erinevatest Eesti piirkondadest ja teistest riikidest, kus nad on läbi aastate käinud üheskoos kontserte andmas. Viimastel aastatel on need noored rahvamuusikud keskendunud seto pillilugude ja tantsude tutvustamisele ning nad on kohal olnud pea kõigil seto traditsioonilistel külapidudel ja Setomaa suursündmustel. 2014. aastal valiti Meel ja Toomas Valk Setomaa parimaks pilliperekonnaks.
Helinäiteid:

Ülemakstud Rentslihärrade repertuaaris on palju tantsulaule ning lugusid aegadest, mil meie vanaemad-vanaisad ei olnud veel sündinud kui ka aegadest, mil nad olid juba ammugi sündinud. Ülemakstud Rentslihärrad laulavad rõõmsal häälel vallatuid lorilaule, melanhoolselt ehavalguses lõõmavatest tunnetest ning paatosest nõretavaid kauneid laululookesi segiläbi kolkakülapalaganlike-risurentsliromantiliste suurteostega. Selle duo esinemised on salakavalalt lummavad ja kaasakiskuvad – ühtaegu tantsujalgade jaoks suurim rõõm, samas ka pelgalt kuulajale jääb midagi nautimiseks üle.
Ülemakstud Rentslihärrad:
Lauri Õunapuu – laulud, lood;
Tarmo Noormaa – lõõtsad, laul.

https://www.facebook.com/Ulemakstudrentsliharrad

Kõik rahvamuusikud ja tantsijad on oodatud Tartu tantsuklubisse aktiivselt osalema, kel on mahti ja lusti. Mõistlik on enda heaolu tagamiseks kaasa võtta häid tuttavaid, vahetusjalanõud ja miks mitte ka külakosti ühisele teelauale.

Pilet 2 eurot; osalemine on tasuta pillimängijatele, lastele ja rahvarõivastes külastajatele.

Tartu tantsuklubi järgmised toimumisajad hooajal 2014/2015 kell 20.00–24.00 Tiigi seltsimajas (Tiigi 11): 11. märtsil, 25. märtsil, 8. aprillil, 22. aprillil, 6. mail ja 20. mail.

Tartu tantsuklubi toimumist toetavad Tartu Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp.

Lisateave: tel +372 5560 2102, e-post

Tartu tantsuklubi_duode ohtu1_1_25-02-15.jpg
Fotol duod Ülemakstud Rentslihärrad ning duo Toomas & Meel Valk.

Fotomontaaž: Valev Laube Design.

Ülemakstud Rentslihärrasid pildistas Ülar Mändmets, duot Meel Valk & Toomas Valk Kairi Põldsaar.

Tartu tantsuklubi_duode ohtu1_3_25-02-15.jpg